Klass 9:A

Jag har kikat på serien Klass 9A över SVT:s hemsida nu. Så otroligt bra! Tittandet fick i vilket fall igång mina tankar en hel del. När man funderar på skolans utveckling blir man ganska så klar med att det under det senaste åren skett drastiska förändringar. Inte bara vad gäller själva undervisningen, utan främst förhållandet mellan elev och lärare. För inte alls länge sedan var det tillåtet för lärare att aga, och förhållandet mellan elev och lärare var långt ifrån “kompis”. Snare påminde lärarens roll mycket om de diktatoriska ledarnas. Men att vara lärare idag, är svårare. Förutom att du förväntas kunna det du skall lära ut, har du också ett krav att göra detta pedagogiskt, dessutom skall du helst vara en bra ledare och kamrat. Du skall alltså kunna hantera flera roller samtidigt. Som lärare har du idag dessutom ett ansvar för dina elevers hälsa. Du skall se till att eleverna mår bra, vara en del av kraften som motarbetar mobbning och kanske måste du även vara beredd på att ta del av elevernas privatliv. Lärarna idag har en helt annan relation till sina elever än de forna diktatorerna.

Om jag utgår ifrån min egna klass, värderar vi en vänskapsrelation till läraren väldigt högt. Vi vill gärna veta mer än bara yta om våra lärare, det behöver inte handla om detaljerad privatfakta, men visst är man nyfiken på om läraren har barn, stadigt sällskap eller vad läraren har för intressen. Man lyssnar mer än gärna till händelser som läraren varit med om i sitt liv. Detta är å andra sidan inte så konstigt. Människan är av sin natur nyfiken, och i och med att läraren blir en slags arbetskollega vill man även få en inblick i hans/hennes liv. Just min klass har svårt för den lärartyp där läraren är universell ledare och eleven bara ett osynligt objekt som skall svälja information. Det blir en slags livlös gnista kring inlärningen vid sådana tillfällen… vill du fånga oss, får du ge mer. Det handlar absolut om att ge och ta, men i måttlig mängd.

Jag tänkter gå djupare in på mina tankar kring skolan senare, är för trött för att kunna uttrycka mig väl i skrift just för stunden. Så jag säger god natt nu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2017 - Fanny Lindblad